• Klarna
  • Fri frakt över 600kr
  • Få 15% rabatt. Anmäl dig till nyhetsbrevet på startsidan. Ej reavaror.
Group 10 Created with Sketch. Group 5 Created with Sketch.
search Created with Sketch.
bag Created with Sketch. 0
bag Created with Sketch. 0

Välj rätt underställ i vinter 

- Ett bekvämt och bra underställ är A och O för dig som vill hålla värmen, det blir dessutom betydligt behagligare att vara ute om man har rätt kläder.

Utgå från lager på lagerprincipen och välj material som transportera bort fukt från huden framförallt och som passar din livstil bäst. 

 

Men vilken sort av material till underställ är då bäst?

- Det handlar alltså om att välja material  som är antibakteriell, som håller fukten borta och har temperaturreglerande  egenskaper så som merinoull , siden  och bambu.  Bomull  är något man absolut ska undvika då det håller kvar fukt väldigt bra och det gör att värme lätt leds bort från kroppen. Därmed blir ett bomullslager underst väldigt kallt när det blir fuktigt. Och det torkar dessutom väldigt långsamt!

Ett underställ ska för att fungera bäst sitta direkt på kroppen, relativt tajt. Men det ska givetvis inte kännas trångt och sitta så tajt att det hindrar dig i din rörelse. 

 Här lyfter vi fram för- och nackdelarna för underställ i merinoull , siden och  bambu samt tips på vad du bör ha i åtanke. 

Merinoull - håller fukt & odör borta

 Skall du ut på en längre vandring och kommer att svettas mycket är merinoull  det som fungerar bäst. 

Juliana merinoull kollektionen från danska från Femilet är mjuk, håller jämn temperatur är värmeisolerande (även när det är våt) och absorberar och transporterar fukt ifrån kroppen.  Lägg m'ärke till detaljen i mesh som ger en modern och exklusiv känsla. Kommer även i svart.

Vad är då ull?

Ull är animaliskt naturfiber som består av päls från djur, såsom får och getter. Ullfiber har fjäll precis som människohår och kan därför binda både luft och vatten. Det är en av förklaringarna till att ull är både värmeisolerande och fukttransporterande. Ullfiber är också vågigt i strukturen, vilket ger en naturlig elasticitet. Hur mjuka olika ullfibrer är beror bland annat på fibrernas tjocklek och hur krusiga de är.

Varför kliar merinoull mindre än ull? 

Merinoullen kommer främst från varmare klimat från länder så som Nya Zeeland och deras ull är på grund av klimatet tunnare.  Merinoull har tunnare och slätare fibrer än vanligt ull. Och då det är tjockleken på ullfibern som avgör om den kliar eller inte så känns merinoull mjukare och skönare mot huden.

Är du känslig känslig och har mycket problem med eksem kan även merinoull ändå klia. Ja, det där med eksem är lurigt. För andra råd lyder att en ska undvika just ull om du har problem med eksem.  Sen är väldigt individuellt hur känslig man är med sidenunderställ att rekommendera.

TIPS! Ull ska man inte tvätta så ofta. Häng istället på vädring efter användning.

Underställ i merinoull

Underställ i siden - för alla årstider

Ett lyxigare val som passar alla årstider med unika egenskaper som överträffar det mesta och torkar snabbast av alla.


  

I sidenunderkläder är du alltid rätt klädd!

Sidenunderställ ger en svalare känsla än ull och håller ungefär samma temperatur som bomull när det är kallt. men är oslagbart vad gäller hudvänligt och fukttransporterande. Siden är dessutom naturligt växelvarmt vilket gör det till perfekta underställ. Rätt klädd, både inom- & utomhus. 


Underkläder i stickat siden

Bambu - mjukare än bomull

Bambutyg liknar bomull till utseendet, men är mycket mjukare mot huden, andas och är värmande när det är kallt och svalkande när det är varmt. Materialet känns som en blandning av silke och kashmir och behåller sin mjukhet även vid tvätt. Bambu har även förmågan att inte skrynkla sig.  Ett bra material för dig med känslig hud.

 

 

Underkläder i bambu

 
Är det någon storlek eller färg du saknar eller något du undrar över i vårt sortiment ? 
Undrar du över paketinslagning och leveranstider? 
Ring eller mejla oss här så hjälper vid dig gärna!